User Login

În prezența reprezentanților Consiliului Județean Prahova, Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Parteneriatul pentru Managementul Deseurilor” Prahova, Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, ROSAL Ploiesti precum și ai unor primării prahovene, a demarat programul „Stația de Reciclare”. Este vorba de o campanie de informare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), lansată de Organizația ECOTIC în iunie 2016 și dedicată în special mediului rural, dar și celui urban din România. După ce a străbătut județele Iași, Brașov, Argeș și Sibiu, Stația de Reciclare ia startul și în Județul Prahova. Campania are ca scop conștientizaea populației asupra importanței colectării de astfel de tip de deșeuri, mai ales că anul acesta țara noastră are o țintă de colectare DEEE de 45%. Caravana „Stația de Reciclare” va fi prezentă în 10 localități prahovene, timp de două luni. Pentru încurajarea predării corecte spre reciclare a electricelor și electronicelor uzate, fiecare locuitor care va aduce la Caravana ECOTIC minim 5 kg cumulate de astfel de deșeuri va primi un premiu instant și va participa la o tombolă cu premii atractive. Preluarea de la domiciliu a echipamentelor voluminoase (TV, frigidere, mașini de spălat) este gratuită. Primele localități, unde va fi prezenta Caravana sunt: Boldești Scăieni (17-19 octombrie), Blejoi (20-22 octombrie), Bucov (23-25 octombrie), Păulești (26-28 octombrie) și Plopeni (29 – 31 octombrie).

 

 

Zeci de anterprenori din Prahova și din județele învecinate au participat joi, 21 septembrie la Ploiești, la primul eveniment al toamnei din proiectul național Business rEvolution: ”Digitalizarea - Trend sau Tsunami”. Proiectul național Business rEvolution este organizat de Doingbusiness.ro și a avut deja impact asupra a mai mult de 15.000 de companii romanești în prima jumătate a anului 2017. Peste 500 de participanți au interacționat direct cu mai mult de 35 de personalități la evenimentele organizate de Doingbusiness.ro la Iași, Brașov, București și Arad în perioada martie - iunie 2017. La Ploiești seminarul a fost moderat de jurnalistul Radu Soviani și a aduc în fața oamenilor de afaceri aspecte legale ale noilor modificari fiscale precum si ale noilor norme de protectie a datelor. Totodată, prezintă situația economică actuală și identifică potențialul pieței locale dar și direcțiile de digitalizare și automatizare a proceselor și activităților din companii, prezentând cele mai noi tehnologii care însoțesc transformarea digitala. Au fost prezentate o serie de aspecte în care digitalizarea prezintă performanță și profit. Județul nostru a fost cap de afiș prin prezentarea susținută de Alexandra Petre, director în cadrul CCI Prahova care a vorbit despre economia prahoveană, in contextul reprezentat de provocarea digitalizării Astfel Dumitru Ion - CEO al companiilor Kompass și Doingbusiness.ro a făcut o analiză a pieței potențiale, bazată pe rezultatele financiare raportate de 610,000 de companii pentru anul 2016 și a prezentat noi aplicații pentru creșterea vânzărilor. Nu a lipsit și o prezentare a noutății legislative în privința TVA. Participanții au aflat care sunt prevederile și implicațiile noii reglementări privind splitul de TVA de la Sorin Biban, Senior Tax Manager Biriș-Goran Legal + Tax, în timp ce Cătălina Ilie - Avocat D&B David și Baias a arătat cum să ne adaptăm strategiile de afaceri la noile reglementări privind protecția datelor personale. Tudor Galoș, fondatorul Tudor Galoș Consulting a prezentat cum se construiește, prin inovație și digitializare, puntea între tehnologie și business-ul traditional, sau cum se reinventează practicile de marketing, astfel încat sa fie conforme cu noul GDPR. Elena Badea și Alexandra Cernian - Valoria au adus în atenție strategiile de conținut în social media și a elementelor de succes pentru campaniile de social media, iar Vasile Muscă - General Manager OpticNet a prezentat, cu studii de caz, cateva abordări ale transformării digitale în cadrul companiilor dinamice. Nu a lipsit nici interactivitatea, prin prezentarea tendințelor și provocărilor în strategiile de resurse umane susținută de Elena Badea - Managing Partner Valoria.

 

 

Joi, 14 septembrie, la Ploiești, la Palatul Culturii, locul unde în urmă cu 50 de ani s-au desfășurat primele cursuri universitare, s-a desfășurat o nouă manifestare din cadrul programului ”Prahova Capitala mondială a petrolului. Este vorba de aniversarea a 60 de ani de existență a Muzeului Petrolului, muzeu unic în România și primul de acest fel din Europa. La manifestare au participat reprezentanți ai industriei de profil, academicieni, parlamentari, autorități locale. Cu acest prilej a fostprezentat filmul ”Istoria industriei petroliere din România” și a fost lansat albumul foto-documentar ”Petrolul Românesc” În foayer a fost deschisă expoziția temporară ”160 ani de industrie petrolieră românească”. Luna viitoare va avea loc o nouă manifestare dedicată aniversării a 50 de ani de existență a Universității de Petrol-Gaze la Ploiești.

 

 

În prezența președinților Emmanuel Macron și Klaus Iohannis a fost semnat și acordul între Franța și România pentru cumpărarea de rachete care vor fi realizate, într-un parteneriat româno- francez, la Electromecanica (Crângul lui Bot). Memorandumul a fost semnat de Constantin Croitoru, director general ROMARM, Vlaicu Dinu Constantinescu, director general Electromecanica Ploiești, și Antoine Bouvier — CEO al MBDA Franța. Reamintim că în urmă cu o săptămână ministru economiei, Mihai Fifor, a declarat la Ploiești că sunt șanse de realizare la această uzină prahoveană a rachetelor de rază mică și medie compatibile NATO. La momentul respectiv acesta nu a vrut să precizeze cu cine se vor face aceste rachete.

 

 

Ministrul Economiei, Mihai Fifor a fost în Prahova unde a vizitat uzinele mecanice de la Plopeni și salina de la Slănic.aceasta sosire a ministrului vine ca urmare a unor solicitări, de ani de zile, a Consiliului Județean Prahova care dorește o dezvoltare economică în cele două localități. Astfel ministrul Fifor a declarat că se vor căuta soluții pentru a se face un transfer de terenuri către Parcul Industrial Plopeni, de la Uzina Plopeni, dar și transferul zonei turistice a salinei Slănic, tot către CJ, pentru a se realiza, posibil chiar pe fonduri europene, o modernizare a acesteia, pentru revitalizarea turistică a salinei, dar și a Slănicului. In privința industriei de armament, ministrul economiei, care are în subordine și Romarm, a declarat că la UM Plopeni se va avea în vedere o retehnologizare, dar și că la Electromecanica (Crângul lui Bot) s-ar putea produce și rachete de tip militar cu rază scurtă și chiar medie de acțiune. Ministrul nu a precizat ce tip de astfel de rachete se vor produce, dar că ele vor fi în principal pentru dotatrea ministerului Apărării Române, dar și pentru export: ”vrem să redevenim jucători importanți pe această piață”, a precizat Mihai Fifor. În privința salinei Slănic, ministru nu a fost prea fericit de ce a văzut acolo, mai ales că aici este cea mai mare salină in țară, vorbim de partea turistică, iar situația care dăinuie de câțiva ani, când liftul folosit pentru turiști s-a stricat, nu este una care să fie plăcută:”Nu mai fusesem aici, în schimb am văzut alte saline din ţară, dar, după ce am vizitat-o, sunt convins că nu e cu nimic exagerat să spunem că poate deveni cea mai importantă din ţară. Cu o proiectare ingenioasă, putem avea o chestiune cu adevărat spectaculoasă în domeniul punerii în valoare a unei saline”. Ministrul Economiei a promis că lucrurile se vor mișca rapid, în două săptămâni se va veni cu soluții concrete pentru transferul salinei ori către autoritatea locală, Slănicul sau către Consiliul Județean.

 

A doua cafenea Starbucks din Ploiești s-a deschis la Ploiești Shopping City. Cu alură modernă, cu arome ce te încântă, cu multe surprize, dar și cu experiența internațională, a 31-a locație oferă celor care îi trec pragul nu doar cafea, ci și o poveste a acestei băuturi. Pe lângă diversele tipuri de cafea arabică, puteți gusta ceaiuri, sucuri și prăjituri specifice lanțului de origine americană.

 

Ambasadorul SUA în România, ES Hans Klemm, a declarat la inaugurarea noii fabrici Timken, că relațiile economice între România și Statele Unite devin din ce în ce mai bune, asta și în contextul întâlnirii la nivel înalt a ceor doi șefi de stat , la casa Albă:”Chiar vinerea trecută am fost la Casa Albă cu președintele Iohannis și președintele Trump, iar cei doi președinți au vorbit despre gama largă de activități care au loc între România și SUA în cadrul parteneriatului strategic, dar accentul a fost pus pe dimensiunea economică a relațiilor noastre. Președintele României, domnul Iohannis, a subliniat eforturile pe care dorește să le facă România pentru întărirea relațiilor economice cu SUA, obiectivul acestui efort fiind acela de a îmbunătăți fluxul investițiilor între România și SUA, dar și întărirea comerțului de bunuri și servicii dintre cele două țări”. Un exemplu al amplificării relațiilor economice dintre cele două țări este și faptul că în acest sfârșit de săptămână, ambasadorul SUA va participa, alături de reprezentanții a 30 de companii românești, la o conferință care va avea loc în SUA pentru încurajarea investițiilor străine în Statele Unite. Referitor la aceste relații economice, Ambasadorul Hans Klemm a precizat că noua investiție americană demonstrează că America recunoaște valoarea și capacitatea de muncă a românilor:”Cred că este un exemplu foarte bun al potențialului care există aici în România pentru companiile americane care lucrează în sectorul tehnologic (…) și pentru potențialul dimensiunii economice al relațiilor dintre cele două state, pentru creșterea investițiilor americane în România și pentru creșterea comerțului de bunuri și servicii dintre cele două țări, dar în același timp și pentru îmbunătățirea investițiilor românești în SUA”.